iPad youPad wePad

Kirjoittanut: InterAACtive

Tänään koitti se suuri päivä, jolloin iPadien myynti alkoi vihdoin myös Suomessa. Ilmeisesti jokunen laite saatiin tänne peräpohjolaan myös ihan oikeasti ostettavaksi.

En ole vielä päässyt konetta kokeilemaan. Mutta tottakai meilläkin on iPad –säästöpossu. Possussa on riittävästi rahaa omaan värkkiin ehkä joskus ensi vuonna, tai ei silloinkaan.

Uusimmassa Mikrobitti-lehdessä oli pikkuinen artikkeli iPadin ja muiden tablet-koneiden mahdollisuuksista puhevammaisten ihmisten apuvälineenä. Ne näyttävätkin ratkaisevan monia puhelaitteisiin liittyviä pulmia.

Ensinnäkin tablet-koneet ovat litteitä ja kevyitä. iPad painaa noin 700 grammaa. Kevyimmät kannettavat painavat himpun alta puolitoista kiloa, ja peruskannettavat vähintään kahden kilon päälle. Suoritusaikaa luvataan yhdellä latauksella noin kymmenen tuntia.

Jos iPadin kosketusnäyttö on samaa luokkaa kuin iPodin ja iPhonen, niin se on herkkyydeltään ja käyttöjärjestelmältään aivan eri planeetalta kuin minkään muun tietokoneen tai kännykän kosketusnäyttö, joita olen kokeillut.

Kolmas merkittävä tekijä on hinta. Tablet-koneet ovat kalliita (noin 600-800€), mutta verrattuna mihin tahansa vastaavaan kommunikoinnin apuvälineeseen hinta on kilpailukykyinen.

Applen tuoteperheelle on kehitetty oma kuvapohjainen Proloquo2Go-kommunikointiohjelma, joka niinikään kilpailee edullisella hinnalla (140€). Ohjelmaa ei ole toistaiseksi suomennettu. Videon perusteella se näyttää toimivan samankaltaisesti kuin muutkin kommunikointiohjelmat.



Aika näyttää, miten hyvin tablet-koneet soveltuvat apuvälineiksi. Esimerkiksi herkkä kosketusnäyttö voi käyttäjästä riippuen olla hyvä tai huono ominaisuus. Jos käyttäjän sormissa on vain vähän voimaa, on tietenkin hyvä, että laite reagoi pieneekin kosketukseen. Toisaalta voimakas- ja vikkeläsormiselle käyttäjälle, joka jumiutuu painelemaan kuvakkeita, laite ei ehkä sovi ollenkaan, ellei sen näppäinviivettä ole mahdollisuutta säätää.

Entä miten nämä laitteet kestävät lämpöä, kosteutta, pakkasta, kuolaa? Toimintaterapeutti Satu Railosvuon mukaan iPadin iskunkestävyys on ainakin hyvä.

Lue Satu Railosvuon kirjoitus uusimmasta Tikosesta.

3 kommenttia:

  1. Hei,

    kiitos ajankohtaisesta pohdinnasta!

    MAC-käyttäjänä olen todella kiinnostunut laitteesta. Hyvää on tuo iskunkestävyys! Ja varmaan muitakin hyviä ominaisuuksia löytyy. Monilla AAC-sivuilla on paljon kirjoittelua laitteen käytöstä "puhelaitteena". Ja hinta todellakin on hyvinkin kilpailukykyinen.
    MAC-ohjelmiston ja ajattelutavan käyttö ei ole vaikeaa, konehan tekee kaiken suoraan ja ilman vaikeita vaiheita. Kuin itsestään!

    Aluksi kannattaa ehkä odotella sen säästöpossun lihomista ja laitekehittelyn etenemistä. Tosin melko hyviä kokemuksia olen laitteesta kuullut, joten en panisi pahakseni jos Korvatunturin väki tuollaisen toisi...

    Terv Hannele P.

    VastaaPoista
  2. Joulupukille vaan kirjoittamaan Hannele...

    Meillä lapset laskelmoivat, että kalliit lahjatoiveet kirjoitetaan pukille. Silloin niitä ei tarvitse itse tai äidin ja isän maksaa, vaan menevät Korvatunturin piikkiin :)

    VastaaPoista
  3. iPadille ja iPhonelle on saatavissa läpinäkyviä suojakalvoja, jotka föönillä kuumentamalla kiinnitetään näytön pinnalle, joten se kuolankestävyys on ainakin sillä ratkaistu. Kannattaa myös tutustua iComm-ohjelmaan iPhonelle, siihen voi ottaa valokuvan ja äänittää viestin, joten ohjelmaa ei tarvitse odottaa suomenkielisenä ilmestyväksi. Ohjelma maksaa muutaman kympin.

    terv. Paula H.

    VastaaPoista